Προστασία UV: Μύθοι και πραγματικότητες

e-chap


Προστασία UV. Μύθοι και πραγματικότητες: Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία; Προστατεύεστε αρκετά; Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια:

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, με κοινή πηγή δημιουργίας τους, τον ήλιο. Το στρώμα του όζοντος μας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, έχουν εξασθενήσει αυτή τη φυσική “ασπίδα”. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα, ώστε να προστατευόμαστε από τις εν λόγο ακτινοβολίες.

 

Κάποια βασικά πράγματα:

H ακτινοβολία UV-A , μπορεί και εισχωρεί, στον υποδόριο ιστό, προκαλώντας αλλαγές στην δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης,  επιταχύνοντας έτσι τη γήρανση του δέρματος. Η δράση  της “αδερφής” της UV-B, περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος και είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, που να σημειωθεί πως οι αρνητικές τους συνέπειες είναι αθροιστικές στο χρόνο και άμεσα συνδεδεμένες με πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος. Η τρίτη και χειρότερη μορφή υπεριώδων ακτινοβολιών UV-C, είναι ικανή να προκαλέσει ακόμα και γονιδιακές μεταλλάξεις…!

Tο δέρμα και τα μάτια μας, είναι τα πιο εκτεθειμένα όργανα σε αυτές τις ακτινοβολίες. Όσο αναφορά το πρώτο, έχει την ικανότητα να αφομοιώνει μέρος των UV ακτινοβολιών με την παραγωγή μελανίνης, προκαλώντας το πολυπόθητο για πολλούς καλοκαιρινό μαύρισμα! Στην ουσία λοιπόν, όταν μαυρίζουμε, σημαίνει πως εκθέτουμε το σώμα μας στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UV, αναγκάζοντάς το να αμυνθεί παράγοντας μελανίνη ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο “σοκολά” χρωματάκι…! Τα σχόλια δικά σας…

Τα μάτια μας όμως, ΔΕΝ έχουν κανένα μηχανισμό άμυνας. Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε το πόσο επιβεβλημένη είναι η χρήση γυαλιών ηλίου με προστασία UV:

Ποσοστιαία προστασία UV.

Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπλοκάρουν πάνω από το 99% των ακτίνων UV-A και UV-B. Οι περισσότεροι,πιστεύουν πως απλά αγοράζοντας ακριβά επώνυμα γυαλιά, αυτό το έχουν εξασφαλισμένο, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει. Υπάρχουν στο εμπόριο γυαλιά αξίας κάποιων εκατοντάδων ευρώ, χωρίς αρκετή προστασία UV και κάποια άλλα που παρότι μπορεί να κοστίζουν πολύ λιγότερο (πχ 15€) να προστατεύουν επαρκώς τα μάτια σας… Το υψηλό κόστος κτήσης να γνωρίζετε πως αφορά αποκλειστικά και μόνο το brand και το “στυλ”. Τίποτα παραπάνω.

Το χρώμα… ΔΕΝ μετράει!

Κι εσείς νομίζετε πως όσο πιο σκούρος ο φακός, τόσο καλύτερη και η προστασία που προσφέρει; Λάθος! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το φιλμ που εφαρμόζετε στους φακούς των γυαλιών για την προστασία UV, είναι διάφανο. Συνεπώς τα χρωματιστά και τα σκούρα γυαλιά, δεν εξασφαλίζουν καμία προστασία από μόνα τους. Αποκτούν την εκάστοτε απόχρωση μέσω τη διαδικασίας “polarization” που θα δούμε σε άλλο άρθρο τι πραγματικά είναι και πού συμβάλει όσο αναφορά την προστασία μας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *