Γυαλιά ηλίου: Πάρτε τα σωστά μέτρα!

e-chap: glasses-mesurement

Όλοι μας γνωρίζουμε πως δεν αρκεί απλά να μας αρέσουν τα γυαλιά ηλίου που θα πάρουμε! Θα πρέπει να μας “κάνουν”. Αυτό βέβαια δεν είναι απλά κάτι που μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη…

 

e-chap: face-mesurements

Πάμε να δούμε λοιπόν μια πολύ απλή διαδικασία, που κάνοντας τη μια φορά και σημειώνοντας τις μετρήσεις, θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αν το ζευγάρι γυαλιών που χαζεύουμε θα μας “κάθεται” ή όχι καλά στο πρόσωπο…

Ένας απλός τρόπος, είναι να βάλουμε ένα χάρακα στο σημείο του προσώπου μας που δείχνουμε στο διπλανό σχήμα και να μας τραβήξουμε μια “selfie” στον καθρέφτη!

Μετά, παίρνουμε τη φωτογραφία και διαβάζουμε τις διαστάσεις. Αν τα νούμερα του χάρακα δεν διακρίνονται καλά, μπορούμε να βάψουμε προσωρινά τα στίγματα των εκατοστών πάνω του με ένα μαρκαδόρο ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση τους. Τέλος, μετατρέπουμε το σύνολο των εκατοστών που μετρήσαμε σε χιλιοστά.

Αφού σημειώσουμε τα χιλιοστά που μετρήσαμε, (πχ 130mm), τα συγκρίνουμε με το συνολικό μήκος των γυαλιών που μας ενδιαφέρουν.

Επειδή όμως πολύ σπάνια θα βρούμε το συνολικό πλάτος να αναγράφεται πάνω τους, θα κάνουμε μια απλή πρόσθεση:

e-chap: glasses-mesurement
e-chap: glasses-mesurement

Στα περισσότερα γυαλιά ηλίου, διακρίνουμε στους βραχίονες 3 νούμερα, όπως για παράδειγμα 53 – 20 – 135. Το πρώτο (53) αφορά τo πλάτος του φακού. Το δεύτερο μετράει την απόσταση της λεγόμενης “γέφυρας” και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απόσταση μεταξύ των φακών ενώ το τρίτο, αφορά το μήκος του βραχίονα.

Για να υπολογίσουμε λοιπόν το συνολικό μήκος τους, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε επί 2 το μήκος των φακών και να προσθέσουμε την απόσταση της γέφυρας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα έχουμε:

Συνολικό Μήκος = (53 x 2) + 20 = 126mm

Για να καταλάβουμε αν θα μας κάνουν στο πρόσωπο τα γυαλιά ηλίου λοιπόν, θα πρέπει το συνολικό τους μήκος να μην έχει απόκλιση μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών από τη μέτρηση που έχουμε σημειώσει για το πρόσωπό μας.

Μια άλλη μέθοδο βέβαια είναι να μετρήσουμε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου που ξέρουμε πως μας ταιριάζει ωραία στο πρόσωπο, και απλά  να σημειώσουμε τα νούμερα που αναγράφονται πάνω του, ξέροντας πάντα πως μέχρι 6 χιλιοστά απόκλιση, θα πρέπει να είμαστε ΟΚ.

Υπάρχει τώρα ένα άλλο θέμα για το ποιό σχήμα γυαλιών ταιριάζει στο πρόσωπό μας βάση των χαρακτηριστικών και του σχήματος του, αλλά θα το δούμε σε κάποιο άλλο άρθρο… Καλές μετρήσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *